Indkøbskurv

Luk

Vælg den rigtige bæresele

Hvem er jeg? Mit navn er, Bente Foged og jeg har i over 15 år arbejdet med sikkerhed i produkter til børn, men vigtigst af alt så er jeg selv mor til 2 skønne piger.

Jeg vil gerne hjælpe dig med nogle gode råd til at vælge den bedste bæresele til dig.

 

Bæreselen

Så skete det også i Danmark – måske mest udbredt i storbyerne.

Vi vil være sammen med og tæt på vores børn, lige fra starten. Derfor er bæreseler blevet mere og mere populære. Lang barsel, udbredt udeliv, cafeliv og forældre, som er bevidste omkring, at det, at få børn, ikke skal ændre hverdagen med venner og oplevelser, har skabt et marked for fleksible og komfortable bæreseler.

I takt med, at efterspørgslen er steget, er der kommet flere produkter på markedet, hvilket gør det sværere at vælge den eller de rigtige – det er ikke længere usædvanligt, at en familie har flere forskellige bæreredskaber.

 

Hvordan vælger jeg den rigtige bæresele?

Som med så mange andre produkter til børn, så kan det være svært at vælge, især når det er noget nyt/ukendt man skal indkøbe – forhåbentlig hjælper mine ”5 gode købsråd”.

 

5 gode råd til valg af bæresele

Vælg en bæresele:

 1. du selv kan tage af og på;
 2. der passer til dit/jeres behov;
 3. med god komfort og ergonomi – både for bærer og baby;
 4. i gode materialer;
 5. der er testet.

Se de 5 gode råd blive forklaret af mig i denne video, eller læs min uddybelse af rådene herunder.

1. Vælg en bæresele du selv kan tage af og på.

Der vil forhåbentlig være rigtig mange gange, hvor du gerne vil bruge bæreselen, også når du er alene. Da der ikke er fuld barsel for mor og far, så er det bare rigtig smart, hvis du kan klare af- og påtagning selv. Det er ikke smart, hvis du skal have hjælp hver gang du skal have den af og på, fx fordi selen skal lukkes eller justeres omme på ryggen.

 

2. Vælg en bæresele der passer til dit/jeres behov.

   

2.1 Har du født eller skal du føde ved kejsersnit?

Så bør du vælge en bæresele, som ikke trykker på dit sår, når du har den på.

 

2.2 Skal den kunne bruges til den nyfødte baby?

3,5 kg er startvægt for de fleste bæreseler. Mange anbefaler brug af en babyindsats, som er inkluderet eller som kan købes separat, til helt små babyer fra 3,5-5,5 kg.

Der skal være en effektiv støtte til barnets hoved både bagud og til siderne, da musklerne på barnets hals, endnu ikke er stærke nok, til at kunne holde hovedet.

Babyens krop skal støttes, så den ikke falder sammen og babyens ben skal skubbes opad og holdes tæt til kroppen, for ikke at belaste hofterne unødigt.

 

2.3 Hvilke bærepositioner - foran, bagpå, eller på siden/hoften?

Helt små babyer bæres foran - bryst mod bryst, så der er god kontakt mellem baby og bærer, hvilket gør barnet mere trygt og styrker båndet mellem barn og bærer.

Når barnet bliver lidt ældre og nysgerrig (ca. 4 måneder), er det rart, hvis barnet kan vendes udad eller flyttes til sidebæring, ind imellem. Det er ikke alle bæreseler, hvor barnet eller selen kan vendes udad, så alt det spændende derude kan udforskesJ. Du kender dit barn bedst, så det er dig der kan mærke, hvornår barnet er klar til flere synsindtryk. Husk, at dit barn bombarderes med synsindtryk, så det er vigtigt at holde øje med om dit barn føler sig tryg.

Ældre børn (omkring 1 år) kan bæres på ryggen, men det er vigtigt, at barnet bæres højt og tæt på dig, for at beskytte din ryg – nu er barnet jo tungt. Det anbefales at bruge en rygbærestol, til rygbæring.

 

2.4 Vil I bruge bæreselen i stedet for fx barnevogn?

Skal det være nemt at komme omkring, fx ind og ud af busser, i et supermarked, ved cafebesøg eller på museum, så kan det være praktisk kun at have en bæresele med.

Vurder også, hvordan bæreselen kan bruges sammen med fx overtøj, pusletaske og rygsæk, og hvor meget selen fylder/vejer, når den ikke er i brug.

Hvis du skal bruge bæreselen, som hovedtransportmiddel kan det være ret lange perioder du skal bære i, og så bliver det vigtigt, at det er nemt at få barnet ind og ud af bæreselen – eller af og på, som det er muligt med enomo’s uniq bæresele.

Det er også vigtigt, at bæreselen sidder godt og kan justeres løbende, så din og babys krop aflastes/støttes bedst muligt – se pkt. 3.

 

2.5 Er I flere der skal bruge bæreselen?

Så skal det være nemt at justere til personer i forskellig størrelse, ellers er det bare vigtigt, at den passer til dig, som skal bruge den.

Hvis du/I kun skal bruge bæreselen til kortere hyggegåture, så er det igen en god idé at have fokus på, at bæreselen er nemt at få af og på – og at den er lille og kompakt, når den ikke er i brug.

 

2.6 Skal barnet kunne sove/beroliges i bæreselen?

Så skal det være nemt at løfte barnet op/ud, når det er faldet i søvn eller faldet til ro. De fleste bæreseler skal åbnes, hvorefter det er muligt at løfte barnet op/ud.

På enkelte bæreseler er det muligt at afmontere den babydel, som barnet sidder i, sammen med barnet.

Alternativt, så skal det være behageligt at tage en lille lur i bæreselen – det sovende barn skal altid vende indad (bryst mod bryst) og bæreselen skal have en effektiv hovedstøtte. Du skal kunne se barnet, mens det sover.

 

2.7 Hvor længe vil I kunne bruge bæreselen?

Det spørgsmål, er nok ikke nemt at svare på, hvis man er førstegangsforældre.

Men der er i hvert fald følgende to muligheder:

 • At vælge en sele, som er egnet til mange kg, og derfor kan bruges i længere tid – men tjek, om den også er egnet til det lille nyfødte barn, hvis I også ønsker at kunne bruge selen til det;
 • At vælge en sele, hvor det er muligt at tilkøbe dele, som udvider anvendelsesmulighederne løbende – i takt med, at I får styr på jeres og barnets behov. Nogle børn vil ikke sidde i sele, mens andre elsker at blive båret rundt.

De fleste bæreseler kan anvendes fra barnet er et par uger gammelt, til omkring 1 års alderen, mange endda op til 3 års alderen, eller max. 15 kg.

 

2.8 Bæresele, slynge eller vikle?

Det er nok lidt et spørgsmål om temperament. Nogle er mest til bæreseler, fordi de ofte er nemmere at bruge og neutrale i farverne. Andre syntes de er for store, med for mange indviklede spænder og er stive i materialerne.

Nogle sværger til slynger og vikler (mest kvinder), fordi nærheden er vigtig. Andre (de fleste mænd) kan ikke se sig selv iført sådan en.

Slynger og vikler er for det meste lavet udelukkende af tekstiler. Fælles for disse produkter er, at det er vigtigt at lære at bruge dem rigtigt, da der ellers kan opstå farlige situationer, hvor babys luftveje blokeres eller hvor baby glider ud af produktet.

 

 

3. Vælg en bæresele med god komfort og ergonomi – både for bærer og baby.

Bæreselen skal være behagelig at bære for bæreren og den skal være behagelig for baby at blive båret i. Den skal også aflaste både bærerens og babyens krop.

 

3.1 Komfort og ergonomi for baby

Fra nyfødt og frem til ca. 2 måneder skal babyens hoved, krop og ben støttes optimalt af bæreselen. Babyens hovedet skal støttes både bagud og til siderne, da musklerne på halsen, endnu ikke er stærke nok, til at kunne holde hovedet.

For de lidt større børn er den velkendte M-stilling (også kaldet ”frøstilling”), hvor barnet sidder med knæene højere end hofterne, en afslappende, komfortable og ergonomisk siddeposition – både for ryg, hofter og ben.

Barnet opnår den bedste siddestilling med front mod bæreren – så barnet kan kramme med arme og ben omkring bæreren.

Bæreselens kanter skal være polstrede og bløde, hvor de er i kontakt med barnets hud og der skal ikke være spænder eller andre hårde dele, som er ubekvemme eller kan skade barnet.

Bæreselen skal kunne justeres, så den hele tiden støtter det voksende barn bedst muligt.

 

3.2 Komfort og ergonomi for bærer

Bæreren opnår den mest komfortable og ergonomiske bærestilling, som aflaster ryggen, ved at bære barnet højt og tæt på kroppen. Det belaster ryggen unødigt, hvis barnet bæres lavt på kroppen – især lidt større børn.

Hvis du skal bære et større barn i længere tid ad gangen, så er det vigtigt, at du anskaffer en bæresele, hvor du kan aflaste ryg og skuldre med et bælte eller et sæde. Kvinder ynder at sætte deres barn på hoften, hvilket kan være hårdt for ryggen. Se f.eks. dette hoftesæde fra enomo, hvor rygsøjlen forbliver ret, mens barnet bæres på sædet.

Skulderstropper bør være brede og faste, så der er en god bæreflade, som holder sin form i brug. En fremadrettet trækretning i justeringsspænder fx på skulderstropper og bælter er smartere end en bagudrettet, der kræver mere styrke og længere arme.

 

4. Vælg en bæresele i gode materialer.

Tekstiler og syninger bør være behageligt bløde mod barnets og bærerens hud, samt slidstærke så de kan holde til brug og vask.

Nogle bæreseler er bedst egnet til vinterbrug, fordi tekstilerne er tykke, tætte og måske syntetiske. Nogle egner sig fint til sommerbrug, da de er lavet i tyndere, måske mere åndbare materialer eller i nettekstiler. Net kan have den ulempe, at det giver mærker på huden og det kan være svært at aftørre fx gylp effektivt.

Bæreselens design har også indflydelse på, hvor varmt barnet får det. Hvis barnet presses helt ind til bærerens krop og samtidig er helt omsluttet af tykke tekstiler, så kan det hurtigt blive meget varmt. Hvis barnet derimod sidder med lidt luft til bæreren, har god plads ved hovedet og måske kan sidde frit med arme og overkrop, så bliver det knap så varmt.

På varme sommerdage er det lækkert hvis selens tekstiler er bløde og lækre, så barnet kan sidde komfortabelt kun med ble på, uden at komme i kontakt med hårde sømme og kanter.

Velcro er godt, men det:

 • larmer, når det åbnes, så et sovende barn måske vækkes,
 • kan være vanskeligt at justere, når barnet er i.
 • kan ødelægge ens tøj, hvis man ikke er forsigtig.

Bæreselen bør være lavet af materialer der ikke indeholder farlige kemikalier.

Tekstiler der anvendes til børneprodukter bør være OEKO-TEX 100-1 certificerede, da disse tekstiler er produceret specielt til børn og derfor ikke udgør en sundhedsmæssig risiko. Små børn er sarte overfor kemiske påvirkninger og kan jo også finde på at sutte på tekstilerne.

Alle bæreseler bør kunne maskinvaskes – helst på minimum 40°. Gylp er uundgåeligt. Send aldrig bæreselen til rens, da renserierne bruger kemikalier, som måske ikke er egnede til babykontakt.

 

5. Vælg en bæresele der er testet.

Bæreseler bør opfylde sikkerhedskravene i ”EN 13209-2:2005” – en standard, som er udarbejdet af europæiske eksperter. I standarden beskrives de sikkerhedskrav og testmetoder, som eksperterne har fundet relevante, for at kunne udvikle og producere sikre bæreseler.

Der findes ingen sikkerhedsstandard for slynger og vikler, fordi man har vurderet, at der ikke kan fastsættes krav, som gør det sikkert at bruge disse produkter. Det er blandt andet risikoen for, at barnet bliver kvalt mod bærerens krop og risikoen for at barnet falder ud af slyngen eller viklen, fordi der ofte ikke er lukkede benåbninger, som har gjort det umuligt.

 

Andre gode købsråd:

 • Tjek tilbehøret – noget medfølger, andet kan måske tilkøbes:
  • Regnslag, kan være rart at have, hvis bæreselen benyttes i alt slags vejr.
  • Vind- og vandafvisende fleeceovertræk, er måske tilstrækkeligt.
  • Hagesmæk, specielle gylpeklude til skulderstropper, eller tilsvarende, ses også.
  • Skulderstroppuder, som om nødvendigt, kan polstre skulderstropperne.
  • Sol- og ammebeskyttelse, som måske kan pakkes væk.
 • Tjek bæreselens smarte/gennemtænkte funktioner:
  • Er der lommer til opbevaring?
  • Er der elastik på stropender, så den lange strop kan rulles op og fastgøres med elastikken?
  • Er trækretningen ved justering af fx stroplængder hensigtsmæssig – en fremadrettet trækretning gør det nemmere at stramme til?
  • Er spænder nemme at betjene og justere?
  • Er der tænkt på, i designet, at bæreselen både skal være egnet til varme og kolde dage – nogle bæreseler er mere egnede til rejsebrug end andre?

enomoworld nyhedsbrev!

Kom med ind i vores hverdag og lad os dele ud af alt vores viden om sikkerhed i produkter til børn, ergonomi og selvfølgelig nyt om alt det vi selv designer og udvikler i enomo-huset.

Søg på enomo